Fiskfakta

Fakta om gäddan..

Gäddan är den mest dominerande rovfisken i svenska sötvatten och bräckvatten, och en populär sportfisk som infinner sig från söder till norr i vårat avlånga land.

Gäddans utseende är mycket speciellt, finns ingen annan fisk som liknar denna i våra vatten.

Gäddan har en lång spolformad kropp med stort huvud och tillplattad nos uppifrån. stort gap med mycket vassa tänder som är bakåtvända.

Bukfenorna sitter långt bakom bröstfenorna, och den lilla ryggfenan sitter långt bak, alldeles framför stjärtroten. Ryggen är ofta mörkare än sidorna, då sidorna är något ljusare och i olika mån gulstrimmiga, buken blekt gul eller vit och fenorna är grönaktiga.

Gäddans färg kan variera något beroende på ålder, vatten miljö och om gäddan är permanent migerande(strömmingsgädda) eller revirhävande(gräsgädda).

Strömmingsgädda – Simmar alltid på djupet och är mer guldgula till färgen.

gräsgädda – Simmar på relativt grunt vatten i närheten av vassen och har en mer kamouflagefärg som påminner om vassen ”grön randig”

Leker gör gäddan tidigt på våren, helst i grunda vikar och gärna översvämmande fält och åkrar där vattnet har värmts upp tidigt av solen.

När gäddyngeln har kläckts så lever gäddan sina första dagar på larver och dyl för att sedan övergå helt till fiskföda när gäddan uppnått en längd på 10cm.

En vuxen gädda har inte allt för många fiender i sin närhet, den som gärna äter och jagar gäddan är en rovfågelart vid namn fiskgjuse men de är inte alltid dom lyckas lyfta upp gäddan från vattnet och måste släppa sitt byte, så som sagt en vuxen gädda har inte många fiender medans små gäddorna får se upp för större rovfisk som tex. större gädda och abborre.

När det är matdags för gäddan så beger den sig ut på jakt, när den väl fått in siktet på ett byte så går den snabbt till attack, genom att alltid ta huvudet först på sitt byte, på så sätt undviker gäddan att sitt byte smiter och kan utan problem svälja ett byte upp till halva dess egen längd. Men skulle bytet vara för stort så riskerar gäddan att kvävas då gäddan är konstruerad att den inte kan spotta ut ett byte den har börjat svälja.

Gäddans livslängd som har konstaterats här i sverige är 16år.

Gäddan växer mycket snabbt de första levnads åren och fortsätter att växa hela livet, honan blir alltid större än hanen.

Sveriges största fångade gäddor.. (källa wikipedia)

1. 26,57 kg, Järnafjärden, 1986. Viss tveksamhet råder: diskvalificerades som sportfiskerekord på grund av tveksamheter kring fångstsättet.

2. 24,17 kg, Norra Mörkö, 1984. Fångad av samma fångstman som gäddan på 26,57 kg ovan, men även denna diskvalificerades som sportfiskerekord eftersom exemplaret vägdes på en icke godkänd badrumsvåg.

3. 23,5 kg, Grindbysjön, Orust, 1988. Fångad i ryssja

Fakta om abborren..

Abborren lever helst i sötvatten och simmar och jagar i stim.

Abborren är en lätt fisk att känna igen, den har rödaktiga fenor och ryggfenan närmast huvudet är lite taggig medans den andra ryggfenan i bak är mer mjuk.

Färgen är grå/silvrig med lite grönt inslag, samt svarta ränder som löper längs ryggen.

Abborren är framför allt en bottenlevande fisk, men dom större abborrarna jagar gärna ytligt levande stimfisk så som löja och stäm mot kvällskvisten.

Abborren kan bli upp till 20-40 cm lång.

Och dom stora abborre honorna kan uppnå en vikt på över 2kg.

Så länge dom lever i en större sjö där de finns gott om rovfisk.

Annars finns de risk för att abborrarna utvecklas till en mindre form som kallas tusenbröder, om de finns brist på rovfisk, vilket ofta sker i dom mindre insjöarna.

Leker gör abborren på senvåren, abborren har utvecklat ett märkligt lekande tillskillnad från andra fisk arter. Honorna gör som så att dom lägger rommen på grenar, stenar eller vattenväxter som läggs i långa mjölkvita strängar, de hannarna gör då är att dom cirklar runt honan för att befrukta äggen, när honan sen beger sig vidare för att sprida sina gener på nästa ställe följer hon dom andra hannarna och hannen som cirkulerat runt henne fortsätter att befrukta den redan lagda rommen.

Den största abborre som tagits i sötvatten i Sverige vägde 3 150 gram och den fångades av Garu Wickins från Lysekil i mars 1985. Han tog den med pirk med två maggots.

Fakta om gös..

Gösen är faktisk släkt med abborren, men man ser en stor skillnad på dessa två.

Gösen kan bli upp till hela 130 cm lång och väga 18kg.

Gösen har en långsträckt kropp, dess käke har tydligt långa vassa tänder.

Gösens färg är vanligtvis ljust gråbrun, även om färgen kan variera, är buken alltid ljusare än ovansidan. På sidan av fisken kan man skymta mörkare tvärfläckar som är tydligast hos unga gösar.

Man hittar gösen helst i långsamt rinnande vatten drag, sjöar och vikar med inte allt för lågt pH-värde samt högt salthalt.

Gösen är lik som gäddan och abborren en rovfisk och äter helst mört, siklöja och brax.

Gösen leker på senvåren runt slutet av maj, i början av juni. Honan lägger sina rom ägg i gropar på botten, gärna på grunda sand eller stenbottnar.

Äggen kläcks cirka en vecka efter.

Gösen blir könsmogen mellan 2 och 5års ålder, beroende på honans storlek kan hon lägga mellan 200 000 till 1 200 000 ägg.

Skrivet av Sofi Suomela