Tips&Trix | Så har jag gjort för att underlätta isfisket


Isen är snart här och det är på tiden att jag delar med mig av hur jag gjort och tänkt för att underlätta en del av den kalla årstiden för er läsare som gillar att isfiska lika mycket som mig, men jag hoppas även på att ni kan ge mig förbättringar på idéer som inte jag tänkt på som jag skulle kunna göra för att underlätta för mig!


Om vi börjar med den så kallade ”pulkan” jag använder mig av så är det en Utilitysläde. Jag använder den just för att den är så pass bred och hög som den är vilket gör den väldigt stabil i både plan mark men även i terräng bland trädrötter och stenar som man passera påvägen ut mot isen.


Släden har jag utrustat med 2st Berkley spöhållare som håller sammanlagt 6st spön. Givetvis går att att utöka med fler sådana spöhållare på sidan av släden, men jag nöjer mig med 6st spön när jag isfiskar.
Som ni ser så har jag även sågat av den nedersta biten av spöhållarna och varför jag gjorde detta är för att jag kom underfund med att denna bit var helt och hållet i vägen när man passerade rötter\sten och diverse saker påväg ner mot sjön, istället för att släden går mjukt och fint efter mig så fick jag flera gånger stanna till och lyfta den bakifrån för att den skulle ta sig fram. Detta märkte jag på premiärturen. Efter den enkla modifikationen så rör den sig fram som på räls även om det ligger sten och rötter i vägen.


Rejäla bultar använde jag mig av för att inte spöna ska ha en chans att åka emellan bult och spöhållarens vägg för att ta stryk i underdelen av spöt.

Spöhållaren jag använder mig av är ett teleskopiskt 3-bens hållare. Finns många anledningar till att jag använder mig av det, en anledning är för som ni ser så tar det ingen större plats i släden när det inte är används, dessa spöhållare är helt underbara!

På klykan har jag monterat en gummislang som jag tär vippan genom, på såvis slipper man ha vippan monterad på spöt som oftast är till mer besvär än nytta och det är enkelt att ställa hårdheten på vippan beroende på hur stor betesfisk man använder sig av.

Bjällror använder jag mig av på vippan så man även kan höra att det löst ut, ett tips är här är att det kan vara bra att sätta fast bjällran genom att använda sig av en limpistol så att inte bjällran flyger iväg när väl vippan löst ut.

Angående riggningen av tacklet, så börjar jag alltid med blyt som därefter löper vidare med ett flötesstopp. Flötesstoppet skyddar knuten mellan blyt och beteslås, samt att man kan höja upp sänket för att på så vis få mer liv i betesfisken.

Tacklet sätter jag från i år alltid fast i ett beteslås, för att snabbt kunna byta till ett nytt tackel ifall om ett går sönder, Ufoblänket brukar kunna vara effektivt vissa dagar, medans det säkert är oeffektivt andra dagar, men jag brukar köra blink på hälften av mina spön när jag ismetar.

Jag har alltid med mig en behållare eller en mindre ”hink”, dels för att jag enkelt kan ha ordning och reda på spöhållarna och vipporna, men även när mina spön är ute på isen så fyller jag ”hinken” med vatten och förvarar några betesfiskar i den. På det enkla viset så slipper man bära med sig den större hinken man bevarar betesfisken i, då den är mycket tyngre.

Nu har jag inte längre tid att blogga, då jag hör och ser att vippan i köket har löst ut! Jag hoppas jag lyckats ge er några tips på vägen för ett lyckat isfiske!
VI HÖRS&SES FÖRHOPPNINGSVIS OCH SKITFISKE PÅ ER!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...